14 februarie 2020, o zi specială la Centrul de plasament din Cehu Silvaniei: lansarea unui program de cursuri de orientare profesională deschide seria noilor proiecte pe care TenarisSilcotub și Asociația Benefacto le vor derula, împreună cu DGASPC Sălaj,  în acest an, pentru a susține viitorul tinerilor din centru. Evenimentul de astăzi marchează 10 ani de eforturi depuse de cei 3 parteneri.

Suntem onorați să avem în TenarisSilcotub și personalul DGASPC parteneri cu care să implementăm proiecte de pionierat ce vor avea un impact semnificativ asupra copiilor din Centrul de plasament Cehu Silvaniei“, spune Cristian Balaban,  președinte Asociației Benefacto, care coordonează derularea proiectelor.

Începând de astăzi, 5 tineri din centru vor beneficia de o serie de sesiuni de orientare profesională, coordonate de specialiști, la finalul cărora vor fi pregătiți ca, odată cu absolvirea școlii profesionale, în această vară, să se poată integra pe piața muncii. Programul de orientare profesională îi va ajuta să aibă toate informațiile necesare pentru a aborda realist o viitoare carieră, conștienți de propriile abilități și de oportunitățile pe care piața le poate oferi. 

Acesta este doar unul dintre programele educaționale gândite special pentru copiii din Centrul de plasament din Cehu Silvaniei, programe structurate în funcție de vârsta acestora și nevoile lor concrete: consiliere în carieră, acces la sesiuni de meditații, cursuri specifice de educație sexuală și prevenire a consumului de stupefiante, și burse private. Astfel, tinerii care în acest an sunt în clasele a 7-a, a 8-a, a 11-a și a 12-a vor avea acces la sesiuni de pregătire intensă pentru viitorul nivel de învățământ la centrul Pitagora din Zalău. Scopul este de a-i ajuta să ajungă la un liceu mai bun sau să urmeze o facultate, astfel ca șansele lor de succes în viață să fie egale cu ale oricărui copil. De asemenea, TenarisSilcotub asigură susținerea lor și pe perioada studiilor universitare: 6 studenți provenind din centrele de plasament din Cehu Silvaniei și Câmpina beneficiază de burse începând din primul semestru al anului școlar 2019/2020.

Un astfel de caz este cel al Alinei Mezei, studentă în primul an la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pentru ea, programele din centru au însemnat în primul rând șansa de a vedea o altă viziune asupra unei cariere, de a descoperi oameni și experiențe cu care altfel nu s-ar fi întâlnit.

Inclusiv alegerea de a urma ca facultate Asistența Socială vine din faptul că am primit orientarea corectă pentru abilitățile și pasiunile mele”, spune Alina. „Bursa pe care o primesc acum din partea TenarisSilcotub îmi permite să nu mă limitez doar la studii, să pot să fiu activă în alte activități studențești care îmi completează cursurile.”

Acțiunile de dezvoltarea a unei comunități trebuie să se adreseze și membrilor vulnerabili, iar implicarea TenarisSilcotub si Benefacto în a susține copiii din centrele de plasament din Cehu Silvaniei si Câmpina, au rezultate: dacă acum 10 ani aveau dificultăți în a finaliza ciclul gimnazial sau liceal, astăzi vorbim de 6 studenți care vor porni mai pregătiți în viață. Ținta acestui plan este ca acești copii să devină independenți și să dobândească cunoștințe care să-i însoțească pe tot parcursul vieții”, spune Codruța Hodrea, Manager Relații cu Comunitatea TenarisSilcotub.


Pentru că educația pentru viață este la fel de importantă, mai ales în contextul provocărilor actuale, tinerii vor beneficia de alte două proiecte vizând serii de cursuri de educație sexuală și de prevenire a consumului de droguri și alcool. Psihologi specializați vor discuta cu ei despre siguranța emoțională, cunoașterea contextului maturității și riscurile existente.